Sokolové se rozletěli do Babic

Druhou zářijovou sobotu, 13.9.2014, vyrazil náš mladý tým Sokola Vlastibořice do Babic u Prahy, aby zde při již tradičním běžeckém trailovém závodě poměřil svou rychlost se závodníky z Babic, Prahy a širokého okolí. Naši závodníci tak týmu SK Babice oplatili jejich účast na našem domácím letním běžeckém závodu Okolo Vlasti 2014, který se ve Vlastibořicích uskutečnil 14.6.2014.

Závod dětí v Babicích startoval již po 10 hodině ráno, a proto museli naši mladí závodníci oželet sobotní příjemné poležení ve svých postýlkách a odhodlaně z nich brzy ráno vyskočit, abychom zhruba jednu hodinu trvající cestu z Vlastibořic do Babic a závod samotný stihli. Počasí v tento den běžcům přálo, předchozí den totiž vydatně pršelo a teploty se v průběhu závodu pohybovaly mezi 15 – 20 °C, což je klima pro běh ideální – není horko a dobře se dýchá.

Po příjezdu do Babic se náš tým úspěšně zaregistroval, vyzvednul si běžecká čísla a čipy a pak už zbývalo vydat se na obhlídku závodní trasy, která vedla po lesní cestě po okruhu měřícím 300 m. V závislosti na věku se běžel jeden, dva, nebo tři okruhy. Vydatný déšť předchozího dne sice některé úseky trasy rozbahnil, ale naši závodníci se tím nenechali zmást a ihned počali zkoumat charakter povrchu a přilnavost za mokra a na zvláště exponovaných místech také vliv typu vzorku podrážky běžecké obuvi na délku brzdné dráhy. Pak se již ale čas do startu počal krátit a my se museli soustředit na nadcházející výkon.

Naši mladí Sokolové byli zastoupeni ve třech věkových kategoriích:

V kategorii od 6 – 8 let se v závodě na 300 m umístili: na krásném 7. místě Anička Mikulová s časem 1:06, Filip Horal doběhl v čase 1:09 na 11. místě, na 13. místě doběhl Matyáš Koutník s časem 1:10, na 17. místě skončil Jakub Svačinka s časem 1:13 a na 19. místě se umístila Anička Hozdecká s časem 1:16. Celkem v této kategorii startovalo 23 závodníků.

V kategorii do 11 let se v závodě na 600 m umístili: na pěkném 12. místě Kryštof Horal s časem 2:26, na 17. místě Lukáš Bittner s časem 2:41 a na 20. místě Matěj Čižmár s časem 2:44. Celkem v této kategorii startovalo 22 závodníků.

V kategorii do 15 let v závodě na 900 m, kde byla konkurence již velmi silná, startovala v této kategorii nejmladší Pavlínka Pacáková a umístila se na pěkném 8. místě s časem 3:46. Celkem v této kategorii startovalo 9 závodníků.

Závod na 10,55 km si nenechali ujít ani tři dospělí členové Sokola Vlastibořice. V kategorii žen do 49 let se na 15. místě umístila Lucie Koutníková s časem 1:03:08, v kategorii mužů do 39 let doběhl na 45. místě Jan Kačer s časem 50:00 a v kategorii mužů do 49 let doběhl na 9. místě Dušan Koutník s časem 45:53. Celkem v závodě dospělých startovalo 188 běžců a jako první projel bahenní lázní po břiše cílem Jan Havlíček z ASK Slavia Praha, který jako loni zvítězil stylem start cíl v čase 36:28.

Děkujeme všem malým i velkým členům týmu Sokol Vlastibořice za vzornou reprezentaci, doufáme, že se jim závod líbil, a že se nám brzy opět podaří v tak hojném počtu některý další závod absolvovat. Dále děkujeme starostovi Sokola, Pavlovi Svačinkovi, za vedení výpravy, Mirce Svačinkové, Petře a Petrovi Horalovým, Aleši Hozdeckému a Standovi Bittnerovi za fandění, fyzickou i psychickou podporu všech závodníků a v neposlední řadě i za pomoc s přepravou závodníků na místo závodu.