0. SUM 2014

Patrně díky postupující stařecké demenci jsem letos extrémně rychle zapomněl na to, kolik námahy obnáší pořádat běžecký závod, a pár měsíců po „Okolo Vlasti“ se pustil do dalšího dobrodružství. Něco z hektického června mi ale přeci jen v paměti uvíznout muselo, protože jsem zvolil formu organizačně o dost méně náročnou.

Tou nenáročnou formou byl takzvaný „nultý ročník“, což je vlastně test, závod nanečisto. Nemusí to být perfektní – místo značení trati rozdáte mapky, místo občerstvovacích stanic někde kolem poloviny vzdálenosti necháte v trávě ležet pár lahví s vodou. Pozval jsem několik zkušených běžeckých kamarádů a několik jich, včetně dvou přespolních členů Sokola Vlastibořice, skutečně v den „D“ dorazilo. Od nich jsem po závodě očekával připomínky, upozornění na chyby a nápady na vylepšení. Ale po pořádku.

O co vlastně šlo? SUM je zkratka pro Strom Ultra Maraton, běžecký závod na 50 km s pozitivním převýšením přibližně 1000 m. Jeho zvláštností, jak už z názvu vyplývá, jsou stromy. Stromy staré, státem chráněné, ale i mladší nebo nechráněné, které jsou něčím zajímavé, které donutí k zamyšlení. Trasa takových zajímavých míst míjí celkem 18.

Na startu v sobotu 15. listopadu se nás sešlo přesně 13, ale odstartovalo jen 9. Zbývající čtveřice měla v plánu připojit se později jen na nejhezčí část trasy. Běžecky příjemné počasí, podzimní krásy naší krajiny a přátelská atmosféra, to vše bylo příčinou, že kilometry naskakovaly rychle a jakoby mimochodem. Minuli jsme sychrovský zámek, a za Rohankou a skupinou lip nad Paceřicemi i v Paceřicích zamířili přes Žďárek dolů k Mohelce. Od ní jsme se vyškrábali zpět do Radimovic, kde se už připojila druhá skupinka. Pak přes Radostín a Vrchovinu s dalšími lipami, přes Kocourov a Kohoutovice a dál krásným terénem přes louky do Chvalčovic, po dalších lukách nad Klamornu a lesem dolů do Trávníčku. Ani jsme nevěděli jak a byli jsme v půlce.

V Trávníčku se oddělili ti, kteří to měli v plánu nebo jim došly síly, a dále nás pokračovalo už jen šest. Na špičce pole od začátku s náskokem Honza Pipek s Honzou Kačerem, o kus za nimi naše „povídací“ skupinka ve složení Pavel Fenyk, Ivan Švingr, já a Anička Kudrnová. V tomto složení jsme pokračovali na Hradčany, ke sloupu sv. Jana Nepomuckého nad Českým Dubem a dále po prastaré svatojakubské cestě přes Letařovice opět k Mohelce. A hned zase vzhůru, na Vorklebice a okolo Šimonovy borovice do Soběslavic a Padařovic s jejich lipami a mladou javorovou alejí. Přes Klůčky pak k poslednímu významnému místu trasy, k „naší“ Adamově lípě. Do cíle ale zbývalo ještě 6 kilometrů, kolem vysílače na vrchu Kamenec naposledy k Mohelce, posledním pořádným kopcem do Jiviny a Kotle a přes Žehrovsko a Dlouhý háj konečně do cíle.

Vítězem se stal s velkým náskokem Honza Pipek v čase 5:36, za ním doběhla v čase 6:18 skupinka v pořadí Pavel Fenyk, Ivan Švingr, Anička Kudrnová a já. Honzu Kačera krajina uchvátila tak, že kilometr před koncem zbloudil z jistého druhého místa a díky čtyřkilometrovému prodloužení přes Zásadu a Albrechtice se propadl na poslední místo. Nijak mu to ale nevadilo a vyhlásil se vítězem kategorie na 54 kilometrů, což bylo jednohlasně podpořeno. Aby byly výsledky úplné, Anička Kudrnová neměla jako jediná žena žádný problém s vítězstvím v ženské kategorii.

Se soumrakem jsme se přesunuli do klubu „U Edy“ na vynikající domácí hamburgery a hlavně za účelem doplnění chybějících tekutin.

Všem účastníkům bych ještě jednou moc rád poděkoval za skvělou atmosféru. Připomínek a námětů na zlepšení, na které jsem se tolik těšil, jsem však bohužel moc nedostal, naopak chvály na krásu okolí naší obce spousty. Možná si někdy v běžném denním shonu ani neuvědomujeme, v jakém prostředí žijeme, a není na škodu, když nás na to čas od času někdo upozorní – ne jen proto, abychom se kolem sebe rozhlédli jeho očima, ale i proto, abychom pro tu svou krajinu sem tam něco udělali, něco zkusili vylepšit, udělat krásnější. Zaslouží si to. Díky i dceři Tereze za krásné logo, fotografie a pomoc s organizací a Pavlovi Fenykovi za perfektní videoreportáž.

Takže za rok už naostro, nashledanou!

Výsledky:

54 km
1. Jan Kačer – 6:32

50 km
1. Jan Pipek – 5:36
2. Pavel Fenyk – 6:18
3. Ivan Švingr – 6:18
4. Anna Kudrnová – 6:18
5. Dušan Koutník – 6:18

Dále běželi:
Marek Šesták – 28 km
Michael Woide – 28 km
Matěj Kučera – 28 km
Jitka Jeníková – 20 km
Gabriela Gänsel – 20 km
Lucie Koutníková – 20 km
Petr Gänsel – 20 km

Štítky: