Připravujeme se na půlmaraton 2.

Nikomu nepřijde divné, když si začátečník najme trenéra nebo pořídí nějakou příručku na učení se tenisu, golfu, a nebo třeba na šachy. Ale na běh? Ťukáte si na čelo? Běhat přece umí každý!

Naprosto souhlasím. Umí, nebo lépe řečeno, uměl.

Malé děti běhají dříve, než pořádně chodí. Po prvních nejistých krůčcích nenásleduje jistá a rozvážná dospělá chůze, ale cupitavý běh. Jak to dělají? Tělo začne přepadávat dopředu a nohy dohánějí, co je třeba pro to, aby človíček neskončil na zemi. Někdy to nevyjde, stále častěji ale ano, a věřte, že toto je základ zdravého běžeckého stylu.

Kam se toto naše umění podělo? Upřímně řečeno, nevím. Asi jsme ho díky našemu pohodlnému způsobu života prostě zapomněli. Ale ne zcela a ne všichni.

Někteří lidé, i když začnou běhat až v pokročilejším věku, mají ke zdravému běžeckému stylu mnohem blíže, než jiní. Naopak i mezi protřelými závodníky často vidíte běžce, u nichž vypadá jako zázrak, že byli ve zdraví schopni doběhnout aktuální závod, ale oni tak běhají stále a nijak jim to nevadí. Jejich tělo to prostě vydrží, je na to trénované, a nebo v horším případě po sérii zranění drží jen v ten konkrétní moment. Že vás právě teď bolí kolena na čele napsáno nemáte. Obecně lze ale říci, že jsme každý jiný a ideální styl každého z nás je také odlišný, navíc se v čase může vyvíjet a měnit.

Rád bych vás seznámil s několika pomůckami, kterými si můžete začátky běhání usnadnit. Budete-li se snažit na ně při běhu myslet, nemělo by vás na cestě k tomu vašemu ideálnímu stylu, který si časem jistě najdete, zabrzdit žádné zranění nebo jiné zdravotní potíže.

Existují různé způsoby a školy, jak se k tělu šetrné technice naučit. Ať už se jmenují Pose Running, Chi Running, Evolution Running nebo jakkoliv jinak, liší se především způsobem, jak se správné běhání učit, výsledek je ale velmi podobný.

Není to vlastně nic složitého. Hlavními společnými prvky jsou dopad na celé chodidlo pod těžiště, náklon celého těla vpřed, dopad s mírně pokrčeným kolenem, zkrácení kroku a zvýšení krokové frekvence. To se vám možná ze začátku nebude zdát pohodlné a přirozené, ale rychle si zvyknete, a bude se vám tak běhat lépe, rychleji a ekonomičtěji.

Všechny následující tipy přispívají k eliminaci síly nárazů na vaše klouby a pohybový aparát obecně, některé přispívají k rychlosti a efektivitě pohybu. Běžíte-li správně, musíte se smát těm, kteří vás varují před zničenými koleny. I na tvrdém asfaltu na nohy nedopadáte, jen je pod sebe měkce kladete. Jen si tak ladně plujete nad zemí, skvělý zážitek.

 

Desatero pro zdravý běžecký styl

1. Zkuste se rozběhnout tak, že vzpřímeně stojíte, a začnete mírně přepadávat vpřed. Do poslední chvíle stůjte celými chodidly na zemi, předklon nesmí jít od pasu nahoru, ale musí začínat už v kotnících. Pak se pomalu rozběhněte, nohy nechte pád pouze korigovat a nechávejte je spíš za sebou.

2. Představte si pouťový balónek připevněný na rozhraní páteře a lebky. Při běhu se narovnejte a nechte se balónkem jakoby natahovat směrem nahoru.

3. Představte si provaz připevněný k vašemu pupíku, za který jste taženi vpřed.

4. Ruce by v loktech měly být ohnuté v úhlu 90°, lokty vzadu za tělem. Rukama se snažte kmitat hlavně ve směru dopředu a dozadu, ne do stran.

5. Využívejte celou kapacitu plic, vdechujte vzduch hluboce, až dolů k břichu, to by se mělo při dýchání pohybovat. Pomůže i soustředění na pořádný výdech, čím víc vzduchu vydechnete, tím více ho pak i vdechnete.

6. Pozor na kolena, při dopadu by neměla být propnutá. Snažte se, aby trup příliš neposkakoval nahoru-dolů. To je zbytečně vydaná energie, kterou potřebujete na pohyb těla vpřed.

7. Dopadejte na střed chodidla. Někomu pomůže rada, že má rozložit váhu dopadu ze třetiny na patu, ze třetiny na vnější přední část chodidla a ze třetiny na největší kloub palce. Chodidla by měla mířit rovně dopředu, nevytáčejte je do stran.

8. Představte si, že běžíte po žhavém uhlí. Počet kroků jedné nohy za minutu by měl být podle výšky běžce 85-90.

9. Nechte nohy „točit“. Představte si, že se odrážíte z banánové slupky, nebo že máte k patám připevněné balónky. Kotníky by měly při pohledu z boku opisovat kruhy.

10. Zaměřte zrak na vhodný cíl v dálce a soustřeďte se na něj, nekoukejte si na nohy.

 

Pevně věřím, že vám tyto rady mohou pomoci rozběhnout se snadněji a bez rizika zranění, a přeji, aby vám běhání přineslo mnoho radosti a zdraví.